Thistle Foundation HQ, Tudsbery Centre

A new development over two storeys located in place of the existing Tudsbery Centre, Queens Walk, Edinburgh

Location

Edinburgh

Contract Value

£2.8m

Architect

3DReid

Client

Thistle Foundation

Completion

2016

Category

Office

A new development over two storeys located in place of the existing Tudsbery Centre, Queens Walk, Edinburgh, which is one of the foundation’s existing buildings. This involved the demolition of the existing building and the construction of a new, smaller building in its place. The new facility required excellent accessibility to disabled users and adequate car parking with 40+ spaces and a lift being required. The site is within a Conservation Area with the nearby Robin Chapel being ‘A’ Listed and the surrounding houses being ‘B’ listed.

The existing Thistle Foundation Wighton House and the Garden Suite, both stand-alone buildings were retained throughout and beyond the works.

The new buildings incorporate a hub & reception, open plan office space and quiet booths, directors offices, training room, breakout areas, gym and changing facilities and server and comms room.

DSSR responsible for full M&E design, including existing site utility diversion / disconnections in advance of the demolition, together with the procurement of new utility service connections.

Modular gas fired boilers incorporating a load tracking combined heating and power (CHP) plant was the selected LZC solution, based on a comprehensive options appraisal carried out.